Navigace

Obsah

Kompostovatelné odpady patří do hnědých nádob a kompostérů

Typ: ostatní
Kompostovatelné odpady patří do hnědých nádob a kompostérů  1 Bioodpad z domácností je nejvhodnější separovat doma do samostatné nádoby (misky, kbelíku, apod.) a tuto pak jednoduše vysypat do kompostéru či hnědé popelnice (kontejneru).

Ke kompostování jsou vhodné pouze biologické odpady, kam patří:

- běžný bioodpad ze zeleně: tráva, listí, drobné větvičky živých plotů, apod.

- popel ze dřeva, stará zemina

- zbytky ovoce a zeleniny, pečiva i vařených jídel rostlinného původu (brambory, těstoviny, rýže, apod.)

- kávová sedlina a čajové pytlíky, filtry z kávovaru

- zvadlé květiny, zemina z květináčů, větvičky, plevel

- skořápky z vajíček a ořechů

- papírové kapesníky, ubrousky z kuchyňského použití, i nasáklé rostlinným olejem, lepenka (v menším množství – např. kartonová krabice od pizzy natrhaná na kusy)

- podestýlka, piliny, zbytky zrníček z klece andulek či jiných domácích ptáčků.

Do bioodpadu nepatří kusy masa a kosti!!!

Nevhazujte, prosím, bioodpad do hnědých popelnic v klasických plastových sáčcích! Igelitové sáčky se v přírodě rozkládají desítky let. Je možno využít speciální kompostovatelné sáčky, které jsou z papíru nebo bioplastu. Tyto sáčky vypadají podobně jako běžné plastové sáčky, ale liší se tím, že nepředstavují ekologickou zátěž. Jsou vyrobeny z biomasy, která se postupně rozloží. Biosáčky je možno si bezplatně vyzvednout na podatelně Městského úřadu. Nicméně s ohledem na jejich zvyšující se pořizovací cenu a také na zvýšené množství plastů všeho typu v hnědých nádobách ze sídlišť, žádáme občany, aby zvážili nutnost používání sáčku. Jak je uvedeno na začátku článku, nejlépe kompostovatelný je holý bioodpad. 

Na přiložené fotografii je obsah jedné hnědé nádoby ze sídliště. Plasty kompostovat nelze ani na kompostárně! Prosím, buďte ohleduplní a třiďte bioodpad. Dávejte do nádob to, co tam patří!

Veškeré nádoby na odpad zavírejte. Děkujeme.


Vytvořeno: 15. 2. 2021
Poslední aktualizace: 15. 2. 2021 8:53
Autor: Správce Webu