Navigace

Obsah

Kontejnery na sídlištích

Typ: ostatní
Kontejnery na sídlištích V době karantény se zhoršila situace na sídlištích, kde se kolem černých kontejnerů hromadí odpad. Je pochopitelné, že se produkuje v domácnostech více odpadu, když jsou děti celodenně doma, rodiče o ně pečující více vaří, mají čas na větší úklid atd. I v této situaci se však dá odpad třídit. Co patří do které barevné nádoby, je opakováno často, každý si to může nalézt na webu města, ve složce životního prostředí – třídění odpadu. Přesto jsou černé kontejnery na směsný odpad plněny z velké části tříditelným odpadem, který lze dále zpracovat, nemusel by skončit na skládce a město za něj platit. Pokud totiž zaplní tento nepatřičný odpad část černé nádoby, nevejde tam odpad, který by do směsného odpadu skutečně patřil. Navíc odložením odpadu mimo nádobu se zvyšuje riziko výskytu hlodavců a tím i přenosu infekčních nemocí.

Byl udělán průzkum, co se v černých kontejnerech na sídlištích nachází a je smutné zjištění, že většina toho tam nepatří. Na přiložených fotografiích z různých nádob ve městě je patrné, že to není jen bioodpad, ale také často plast, papír a dokonce sklo i textil ve velkém množství. Přitom nezávislá společnost, která dělala vyhodnocení stanovišť na třídění, se velmi podivovala nad množstvím nádob pro tak malé město, máme je skutečně téměř na každém rohu, přesto dosti občanům dělá problém těch pár kroků dojít. Mnohdy stojí dokonce vedle černé nádoby, stačí jen otevřít to správné víko.

Dalším problémem je nezaplněnost nádoby. Mnozí vhodí odpad v sáčku na zem místo toho, aby ho dali do patřičné nádoby, anebo pootevřou víko a vloží ho hned na začátek. Pokud se někdo bojí nákazy, může přeci jít s odpadem v jednorázových rukavicích, které nevyhodí po nákupu potravin či tankování, touto rukavicí otevřít nádobu a odpad vhodit co nejdál dovnitř, dozadu.

 

Věříme, že občané města budou ke třídění komunálního odpadu přistupovat s větší odpovědností. DO ČERNÝCH NÁDOB PATŘÍ JEN TO, CO  NEJDE VYTŘÍDIT A UMÍSTIT DO ZELENÉ, MODRÉ, ŽLUTÉ, ČERVENÉ, BÍLÉ A HNĚDÉ NÁDOBY !!!

 

 


Vytvořeno: 22. 5. 2020
Poslední aktualizace: 22. 5. 2020 10:15
Autor: Správce Webu